Menu

Værd at vide om bichon frisé

En bichon frisé som hvalp, sidder og kigger fint på en græsplæne
Denne lille bichon frisé ser jo helt fantastisk sød ud på dette billede - virkligheden er at den faktisk også er det.

Hvis du er allergisk, men gerne vil have hund, kan vi anbefale dig at se på en bichon frisé. Denne charmerende lille hund har ikke anden opgave end at holde dig med selskab, og det er den meget dygtig til.

Hvis du gerne vil have et sødt og kærligt kæledyr, der ikke får dig til at slå ud, kan en bichon frisé være den helt perfekte hunderace for dig og din familie.

 

Historien om bichon frisé

Bichon frise stammer fra middelhavsområdet. Den er efterkommer af vandspaniel-racen, der også kaldes barbet. Det er også heraf navnet kommer: fra barbet til barbichon til bichon. Bichon-gruppen af hunde udviklede sig til fire racer: bichon bolognese, bichon havanais, bichon maltese og endelig bichon tenerife, som med tiden kom til at hedde bichon frise. 

Mange mener, at barbet-hundene bl.a. blev bragt til Tenerife af spanske søfolk, og at de sidenhen til det europæiske kontinent af italienske handelsrejsende i 1200- eller 1300-tallet. I 1500-tallet var de stærkt udbredte og populære i Sydeuropa, og racen optræder også i mange malerier fra renæssancen.

Som tiden gik, faldt bichon frise’ernes popularitet dog, og i slutningen af 1800-tallet var det mere almindeligt at se disse hunde løbe herreløse rundt i gader og stræder. Fordi de var så lærenemme, blev de tit brugt i omrejsende cirkus samt af tiggere og lirekassemænd.

Efter Første Verdenskrig blev deciderede avslprogrammer sat i gang i Frankrig og Belgien, og i 1933 fik racen, sit officielle navn i Frankrig. Groft oversat fra fransk betyder bichon frisé (eller rettere: bichon à poil frisé) ”lille hund med krøllet hår”.

 

Hvad er bedst for bichon frisé hunden?

Siden bichon friseen elsker at være sammen med mennesker, er racen helt godt tilfreds med at bo i lejlighed eller rækkehus. Din hund vil selvfølgelig ikke sige nej tak til et hus med indhegnet have. Hvis du ikke har en indhegnet have, bør du være forberedt på at gå tur med din hund i nabolaget, så den holder sig stærk og sund. 

Selvom bichon friseer er små hunde, der ikke er tilbøjelige til at være stædige, er det en god ide at lære din hvalp nogle grundlæggende kommandoer. Hvis din Bichon nogensinde løber ud ad hoveddøren og løber mod gaden, skal du være sikker på, at du kan kalde den tilbage til dig. Du kan selvfølgelig selv lære den nogle få enkle kommandoer, men lydighedstræning for hvalpe kan gøre træningen lettere.

Desuden er disse klasser en god måde at socialisere din hvalp på. Når du endelig begynder på lydighedstræning, vil din lille fyrs lærenemhed sandsynligvis bare overbevise dig om at tage flere lydighedsklasser. Disse hunde har et ry for at være utroligt intelligente. Faktisk kan bichoner ofte lave lige så mange kunster som veltrænede cirkushunde.

Bichon friseer er ikke dyre at fodre på. Siden små hunde ofte får problemer med tænderne, kan det være bedst at give dem tørfoder. Hvis du vælger at give din hvalp dåsemad, skal du sørge for at børste dens tænder hyppigt.

 

En nulevende slægtning: bomuldshunden

Ud over de andre bichon-racer, er bichon frisé også i familie med bomuldshunden, eller Coton de Tuléar, som den også hedder. Hvorfra denne race nedstammer er der en del uenighed om. Nogle bud er, at den nedkommer fra bichon havanais, bichon maltese og endda visse terriere.

Coton de Tuléar betyder ”bomuld fra Tulear”, og bomuldshundene har netop også en klar hvid og bomuldsblød pels. Tulear er det tidligere navn for havnebyen Toliera i Madagaskar. Nogle mener,at disse hunde oprindeligt kom dertil via handelsskibe.

 

Hvad kendetegner en bichon frisé

Bichon frisé er klassificeret som en del af ikke-sports-gruppen. Bichonen er en hund på ca. 3 til 6 kilo, der kun er 23 til 28 cm høj. Disse bamsede små hunde er kendt for deres tykke hvide pels og vågne, lystige øjne. Bichonen går stolt rundt med halen over ryggen.

Bichoner er det perfekte valg som familiehund, så længe børnene er gamle nok til at vide, hvordan man håndterer en hund, uden at den kommer til skade. Selvom din Bichon måske vil tolerere hårdhændet behandling, kan den nemt komme til skade. Disse hunde enes fint med større børn, såvel som med hunde og andre kæledyr.

 

Hvad er bedst for bichon frisé-hunden?

Siden bichon friséen elsker at være sammen med mennesker, er racen helt godt tilfreds med at bo i lejlighed eller rækkehus. Din hund vil selvfølgelig heller ikke sige nej tak til et hus med indhegnet have, men hvis du ikke har en indhegnet have, bør du være forberedt på at gå tur med din hund i nabolaget, så den holder sig stærk og sund.

Selvom bichon friséer er små hunde, der ikke er tilbøjelige til at være stædige, er det en god ide at lære din hvalp nogle grundlæggende kommandoer. Hvis din Bichon frisé nogensinde løber ud ad hoveddøren og ud mod gaden, skal du være sikker på, at du kan kalde den tilbage til dig. Du kan selvfølgelig selv lære den nogle få enkle kommandoer, men lydighedstræning for hvalpe kan gøre træningen lettere.

Desuden er disse klasser en god måde at socialisere din hvalp på. Når du endelig begynder på lydighedstræning, vil din lille hunds lærenemhed sandsynligvis bare overbevise dig om at tage flere lydighedsklasser. Bichon friséer har ry for at være utroligt intelligente. Faktisk kan de ofte lave lige så mange kunster som veltrænede cirkushunde.

Bichon friséer er ikke dyre at fodre. Og siden små hunde ofte får problemer med tænderne, kan det være bedst at give dem tørfoder. Hvis du vælger at give din hvalp dåsemad, skal du sørge for at børste dens tænder hyppigt.

 

Pasning og pleje

Bichon frisé er en udpræget indendørshund. Den egner sig slet ikke til at blive holdt udenfor. Derfor er det en god og nem hund at have for eksempel i en lejlighed i byen. Selvom den er en indehund, skal den alligevel have motion. Det kræver dog ikke speielt meget plads at stille dette behov: en løbetur i haven eller en kort gåtur med hunden i snor er tilstrækkeligt.

Den eneste ulempe ved bichon friséen som race er, at disse hunde skal børstes meget – helst dagligt. Hvis du ikke børster din Bichon frisés uldne pels hyppigt, vil den hurtigt ligne en gammel gulvmoppe i stedet for en flot, elegant lille hund. Du bliver også nød til at få den klippet og studset mindst en gang om måneden. Hvis du ikke kan klippe den selv, kan dette blive ret dyrt.

 

"Det bedste er, at bichon friséer er en meget sund race. Denne race har faktisk ingen almindelige sundhedsproblemer."

 

Helbred

Bichon frisé-hunden har en gennemsnitlig levetid på 13 til 16 år. Sin størrelse taget i betragtning er den både fysisk og helbredsmæssigt en robust hund. Som det er med de fleste hunderacer, er den dog prædisponeret for visse helbredsmæssige tilstande. For bichon frisé er disse:

Persisterende Ductus Arteriosus (PDA) er, når det blodkar, der giver hvalpefostret iltet blod fra dens mor, ikke lukkes efter fødslen. Selv om det i princippet er en lidelse, som går i arv, kan også forhold som miljø, ernæring, infektioner og andre ydre påvirkninger være grund til lidelsen. Tilstanden gør, at hjertet skal arbejde ekstra hårdt, og symptomerne er oftest, at hunden bliver svag og sløv, hoster, har svært ved at få vejret eller endda besvimer og at de ikke vokser i samme grad som sine søskende. PDA en af de mest udbredte medfødte hjertefejl blandt hunde generelt, desværre kan lidelsen nemt føre til hjertesvigt og dermed hundens død.

Diskusprolaps er, når bindevævet, der omkranser de elastiske skiver mellem ryghvirvlerne opløses, og skiverne derfor støder mod ryghvirvlerne. Det er meget smertefuldt for hunden at have denne lidelse, som kan medføre, at hunden mister noget af førligheden – især i bagbenene. Den kan også få svært ved at komme af med sin afføring. Diskusprolaps kan behandles. I svære tilfælde kræver det en operation. I disse tilfælde er det ikke sikkert at hunden kommer sig, og tilbagefald er hyppige.

Nyrevigt er en almindelig lidelse blandt mange hunderacer – deriblandt bichon frisé. Når nyren sættes ud af drift, svigter kroppens evne til at udskille giftstoffer. Man kan sjældent se tegn på nyresvigt før ¾ af nyren er uhelbredeligt skadet. Tegnene varierer i så fald meget og kan være en kombination af, at hunden bliver sløv, drikker og tisser meget, mister appetitten, taber vægt, kaster op, får diarré, mavesår og/eller forhøjet blodtryk. Behandles nyresvigt ikke, vil hunden i sidste fald slet og ret falde om, gå i koma og dø.

Desuden har bichon frisé også en forhøjet tendens til at få forskellige hud- og øjenlidelser, tandproblemer, øreinfektioner, allergier og til at knæskallerne går af led.

 

Hvad er forskellen på de forskellige bichon-racer?

Alle de forskellige bichon-racer – havanais, maltese, frisé og for den sags skyld også bomuldshunden coton de Tuléar – har det til fælles, at de er intelligente, milde, legesyge og yderst charmerende.

Selv om de alle er meget sociale og medgørlige, kan det anbefales at vælge en bichon frisé og coton de Tuléar, hvis de skal leve med andre hunde. Bichon havanais’ pels er nok den nemmeste at pleje, hvorimod bichon frisé har den mest uglede og krøllede.