Menu

Nå, så du vil gerne have en puddel?

En hvid puddel og en brun puddel hund som løber hen af stenvejen
Som det kan ses på billedet, så er det skønne hunde, som gerne vil være i flok med andre hunde eller en stor ejer familie.

Nogle mennesker kaster et blik på de bløde, perfekt tilklippede og friserede pudler i udstillingsringen og affærdiger dem som fjollede, overfladiske hunde. Men der er mange, der betragter pudlen som den mest intelligente race i verden med en tankegang, der svarer til et barn på tre år.

Pudlen er en glad og intelligent hund. Hvis du ikke har noget i mod at børste hunden i stedet for at se TV-avis, kan dette være racen for dig.

 

Info om de intelligente puddel hunde

Disse hunde ser måske ikke specielt arbejdsomme ud i udstillingsringen, men de blev oprindeligt opdrættet til at arbejde hårdt i vandet. Pudlen tilbragte mange timer med at apportere vandfugle for jægere, og racens tætte pels var med til at beskytte den mod de kolde, fugtige arbejdsforhold. Fordi det ikke er almindeligt at bruge racen som arbejdshund i dag, klassificerer den Amerikanske Kennelklub pudlen som en del af ikke-sportsgruppen. Disse hunde vejer fra 20 til 30 kilo og er over 38 cm høj.

Under al den pels har pudlen en muskuløs krop. Ørerne er lange og hænger ned tæt på hovedet, og øjnene er mørkebrune og meget intelligente. Denne hunds hale er kuperet og stikker lige op. Halen bør ikke bue ind over hundens ryg. Pudlen findes i et stort udvalg af farver, herunder abrikos, sort, cremefarvet, rød, blå, grå, sølv, brun, flerfarvet og hvid. I det store og hele virker hvide og cremefarvede pudler lidt mere anspændte og nervøse end andre farver, mens sorte pudler virker roligere.

 

Hvilken situation passer pudlen bedst ind?

Pudlen klarer sig bedst i en familiesituation og er yderst hengiven mod familiens børn. Denne race er også et fremragende valg for familier med mere end én hund, da pudlen sjældent møder en hund, den ikke kan lide. Hvis du har kat, skal du være forberedt på, at din hund vil styrte gennem huset efter den, selvom den bare vil lege, hvis den nogensinde fanger den. 

Hvis du bor i lejlighed, vil din hund få brug for en lang gåtur eller for at lege i parken hver dag. Disse hunde kan bo i lejlighed, men klarer sig meget bedre i et hus med indhegnet have. 

På grund af dens høje intelligens nyder denne race at lære, og den bør gå til lydighedstræning for hvalpe. Desuden skal pudler socialiseres, mens de er hvalpe, så deres naturlige tendens til at tage afstand fra fremmede ikke bliver til frygt. Din hvalp vil arbejde hårdt i klasserne, fordi den gerne vil behage dig. Hvis den ikke kan finde ud af, hvad du vil have den til at gøre, vil den rynke panden og prøve igen. Hvis den stadig ikke kan finde ud af det, kan den begynde at blive ked af det og frustreret. Hvis det sker, skal du give den en kommando, den allerede kender, og efter den adlyder med stor begejstring, vil den være klar til at lære den nye kommando igen. Mange pudler og deres ejere tager viderekomne klasser senere, så de kan konkurrere i lydigheds- og agilitykonkurrencer.

Puddelracen har flere almindelige sundhedsproblemer. Addisons sygdom, hofteledsdysplasi og epilepsi problemer er almindelige nok til, at mange avlere faktisk screener forældrehundene for at sikre, at de ikke har disse genetiske skavanker. Din hund kan også risikere at lide af nyresvigt, oppustning og hudproblemer.

Pudler er store hunde med stor appetit. Hvis du aldrig har haft en stor hund før, skal du være forberedt på en mærkbar stigning i husholdningsbudgettet. Disse hunde bør også tage en daglig vitaminpille, og du bør også forhøre dig hos din dyrlæge om at give din puddel en daglig C-vitaminpille, hvilket mange dyrlæger siger kan mindske chancen for hofteledsdysplasi.  

Hvis du ikke vil bruge tid på at børste din hund, skal du ikke købe en puddel. Disse hunde skal børstes dagligt, og fordi de er så store, kan det tage en time eller længere at børste en puddels pels grundigt. Du skal også lære, hvordan du klipper din puddel, med mindre du vil sende ham til en professionel hundesalon hver sjette uge.