Menu

Kan en hund gå med mundkurv?

Hund med mundkurv i en skov
Mundkurv

Der hersker en almen holdning om, at hunde generelt skal have lov til at gå fri omkring i deres snor og skal have lov til at stikke næsen i jorden og mærke luften. Dette gælder også for langt de fleste hunde, der er søde og venlige overfor mennesker og andre dyr.

Når det så er sagt, så er det desværre også sådan, at nogle hunderacer altid skal have mundkurv på, mens andre racer kan have stor gavn af det samme. Det er dog ikke altid nemt at finde ud af, hvad reglerne egentlig siger til mundkurve til hunde, og dette vil vi forsøge at gøre dig klogere på her!

Hvilke hunde bør/skal have mundkurv på?

Generelt gælder der egentlig det, man kalder for ’sund fornuft’ indenfor dette område af hundeverdenen. Med andre ord vil det sige, at hvis din hund opfører sig aggressivt eller meget uroligt/truende overfor mennesker og dyr på jeres daglige gåtur, så kan det være en rigtig god ide for både hund og omverden, at du finder en egnet mundkurv til din hund.

Dette vil få hunden til at slappe mere af, da den med tiden vender sig til mundkurven, og du vil også mærke, at omverdenen er mere overbærende med en urolig hund, hvis den har mundkurv på.

 

Skal, skal ikke?

Med det sagt, så er der nogle hunderacer, der ALTID skal have mundkurv på, når de færdes med deres ejere på offentlige steder. Dette gælder for de såkaldte muskel- og kamphunde, som fra d. 1. juni 2014 blev påbudt at have mundkurv på af regeringens meget omdiskuterede hundelov.

Loven siger, at de specifikke hunderacer skal have mundkurv på, da de anses som værende særdeles aggressive overfor deres omgivelser, og du skal dermed give din hund mundkurv på, når i skal gå jeres ture.

Hvis du vælger ikke at gøre det, kan du få en bøde, og hvis det sker gentagne gange kan de tage din hund fra dig. Det er derfor dumt at lade være, og du vil opleve, at det også er i hundens store interesse!

Hvad skal en mundkurv kunne, og hvordan påvirker den din hund?

Mange hundeejere er imod mundkurve, som de anser som værende uværdige og kriminaliserende overfor deres hund. Dette kan man på sin vis ikke ændre på, men faktum er dog, at en mundkurv faktisk kan være i hundens bedste interesse.

"Det er nemlig slået fast, at en god mundkurv ikke generer hunden overhovedet"

, og du vil faktisk opleve, at en aggressiv eller urolig hund bliver mere sikker og afslappet, når den er blandt andre mennesker. Hunden lider med andre ord ikke overlast, og du behøver derfor ikke, som ejer, at være bekymret for din hund, når du giver den mundkurven på.

Hvis du således har besluttet dig for, at en mundkurv er en god ide, så vil du sikkert gerne vide, hvad en sådan mundkurv skal kunne. I bemærkningerne til hundeloven står der, at mundkurven skal give hunden mulighed for at åbne munden uden at kunne bide, og dette betyder således, at du ikke behøver at købe en helt lukket mundkurv til din hund.

Herudover skal du vælge en mundkurv, der er anbefalet af eksperterne, da disse er specielt designede til at passe nøjagtigt til din hund.