Menu

Hvornår skal min hund kastreres?

2 hanhunde som lugter til hinanden i den fri natur
Kasterering af hund

Står du og har fået en hund, som du ikke ønsker skal formere sig? Eller har du en anden grund til, at du ønsker at få din hund kastreret? Så vil vi i denne artikel prøve at komme med en masse god information omkring kastration af hunde.

Grunden til at man vælger at lade anbefalingerne gå på, at du skal vente til de minimum er et halvt år, er for at minimere eventuelle risici. Dyrlægerne fortæller at der er mindre risiko ved komplikationer under narkose jo ældre de er. Der forelægger generelt forskellige risici og fordele forbundet ved forskellige stadier i ens hund liv, når det kommer til kastration. En god idé er at rådføre sig med en dyrlæge inden du tager et valg herom.

 

Hvorfor kastreres en hund?

Det er faktisk sådan, at du kan få din hvalp kastreret allerede ved 8 ugers alderen. Det er dog mere normalt, at man venter til de er noget ældre, før det er man får det gjort. De fleste gængse anbefalinger går på, at hunden helst skal være mellem et halvt- til et helt år.

Det er sådan at der både er fordele og ulemper forbundet ved en kastration. Vi vil kort ridse begge op herunder:

Fordele ved kastration

En af de helt umiddelbare fordele er selvfølgelig, at man ikke ønsker at hunden har mulighed for at formere sig. I Danmark er det generelt ikke fordi, at man ser et stort problem af herreløse hunde, men i udlandet er det en af grundene til, at hvalpe bliver kastrereret.

Derudover foreligger der også nogle ændringer i hundens adfærd fremadrettet efter en kastration. F.eks. ser man at hundene bliver mere passive i form af at beskytte deres territorie. Det betyder rent praktisk, at man får en mindre gøende hund, når man er ude. Derudover er der også den fordel, at de ikke letter ben på samme måde længere. Det er nemlig sådan, at en kastration gør at hundene ikke har brug for at afmærke deres områder på samme måde længere.

Når man kigger på det anatomiske, så vil der også forekommer ændringer, som kan ses med de positive briller. Det er nemlig sådan at, selvfølgelig, der ikke vil forekomme svulster i tekstilerne. Dette er et relativt hyppigt forekomne problem hos hunde.

 

 

Ulemper ved kastration

Som tidligere nævnt vil der også altid være nogle bagsider af medaljerne, hvorfor der naturligvis også kan opleves følger, som ikke altid er ønskelige.

En af de mest kendte ulemper ved en kastration er, at hunden har tendens til at blive overvægtig herefter. Dette sker da hundens stofskifte mindskes med ¼ efter en kastration. En anden umiddelbar ulempe er selvfølgelig, at man ikke kan ændre denne beslutning, når den først er truffet. Skulle du på et senere tidspunkt opdage, at din har nogle gode gener, så kan du ikke reproducere disse fremadrettet.

En sidste ulempe er, at man godt kan se tendenser for, at en hund med lang pels kan få en mere usoigneret pels at se på. Dette er ikke noget, som er videnskabeligt bekræftet, men det ses dog i visse sammenhænge, hvorfor man ikke vil udelukke, at dette kan have en sammenhæng.

 

Hvad koster det at kastrere en hund?

Prisen for at få din hund kastreret er noget varierende, og det kan spænde fra alt til tusind kroner til fire tusinde kroner. Som alt andet kommer det lidt an på, hvor det er henne, at du vælger at få den kastreret. Som oftest er det billigere, hvis du finder nogle gårde, hvor der er en tilknyttet dyrlæge. Derudover er det heller ikke unormalt, at man betaler forskellige priser alt afhængig af hundens størrelse. Grunden til dette er, at der skal bruges væsentligt mindre narkose, for at holde en lille hund bedøvet.

Der kan selvfølgelig også opstå komplikationer, som kan betyde at deres skal bruges ekstra resurser på hunden. Det nemmeste er altid, at man får tilbudt en helt samlet pakke, sådan at der ikke kommer noget udover. På den måde har du et bedre sammenligningsgrundlag. Skulle din hund have andre ting, som ville kræve et kirurgisk indgreb ville dette med fordel kunne klares på samme tid, da du som ejer ville spare penge, men mest af alt fordi, at hunden ville slippe for at skulle gennem narkosen flere gange.