Menu

Hvorfor ryster din hund?

Hvid og brun hund ligger og ryster
Hund som ryster

Det er desværre sådan, at man ikke kan diagnosticere din hund på baggrund af rystelser, da der kan være mange grunde til, hvorfor det er, at den lige pludselig er begyndt at ryste. Der er dog nogle små ting, som du selv kan lægge mærke til, som kan være behjælpelige i fasen for at stille en diagnose.

 

 

Ryster din hund – så vær opmærksom på alle detaljer

Som tidligere nævnt, så kan der være mange grunde til, at din hund er begyndt at ryste. Det er derfor vigtigt, at du begynder at fokusere på detaljerne. En rystetur i sig selv er desværre ret udefinerbar og intetsigende i forhold til en diagnose. Det handler derfor om, at man kan spotte andre symptomer, som ville kunne være med til at opklare det hele. En rystetur kan sagtens vise sig ”bare” at være en rystetur, da det før er set, at hunde er blevet gennemtjekket, for at konkludere denne er helt frisk. Derfor mener mange dyrlæger, at det sagtens kan være et psykisk element, som ligger til grund for, at hunden har oplevet rysteture for en periode.

Der er dog nogle ting, som du kan lægge mærke til, hvis du oplever at din hund er begyndt at ryste i en periode.

 

Hvordan er temperaturen?

Som du nok, og de fleste mennesker, kender så kan en kulde være direkte årsag til, at du begynder at ryste helt ukontrollerbart. Det samme kan gøre sig gældende for hunde. Specielt for de hunderacer, som ikke har specielt meget pels. Derfor er det en god idé at tjekke, om hunden skulle have det for koldt.

Det er dog ikke kun kulde som kan forsage rysteture, det er nemlig sådan, at varme også kan have denne effekt. Det behøves ikke være hundens temperatur den er galt med, det kan også være ved virkelig varmt vejr. Ligesom med mennesker kan man opleve at blive dehydreret i varme temperaturer. Derfor er det vigtigt, at hvis man har mistanke herom, at man sørger for at give hunden en masse væske. Derefter skulle man relativt hurtigt kunne se effekten heraf.

 

Tjek også gerne hunden for sygdom eller om den skulle have smerter

Når en hund ryster, så kan det også være et tegn på, at den har noget begyndende sygdom. Som man kender det fra mennesker, så er en rystetur bestemt ikke unormal i forbindelse med en feber. Tag derfor temperaturen på hunden, for at determinere hundens temperatur. Hunden skal gerne have en temperatur på lige omkring 39 grader. Skulle den variere meget i forhold til dette, så kan det sagtens være synderen.

Du vil også sagtens kunne opleve, at der vil være helt umiddelbare symptomer samtidig med, at din hund oplever rysteture. Det kan for eksempel være, at din hund kaster op. Det kan også være, at den ikke rigtig spiser noget.

Finder du slet ikke nogle af disse symptomer, så er det vigtig, at man får hunden sendt til en dyrlæge, sådan at denne kan blive undersøgt grundigt.

Der findes også nogle symptomer, som kan være med til at forsage rysteture, dog er disse mindre sandsynlige. Det kan for eksempel være, at din hund har fået slidgigt. Her er det alderen kommer i betragtning. Skulle din hund være to år, så ville det være yderst usandsynligt.

En anden lidt mere usandsynlig grund kunne være, at din hund har fået ømme led. Det kan i sjældne tilfælde være nok til, at hunden begynder at ryste, men dette er også usandsynligt.

 

 

Nogle af de mest almindelige årsager til din hund ryster

Her giver vi en samling af de mest almindelige grunde til, at din hund den kan ryste. Det er en samling af ting, som dyrlægerne har mødt på deres færd.

  • Temperaturen – kulde kan forsage rysteture. Hedeslag kan ligeledes forsage det.
  • Humør – er hunden ophidset, nervøs eller lignende.
  • Interne organerm svigter – det kan være hjerteproblemer, nyresten eller lignende.
  • Almen sygdom – det kan være feber, infektioner eller lignende.
  • Manglen på nærring – lavt blodsukker, væskemangel eller lignende.

 

"Vi anbefaler altid, at du tager din hund til dyrlæge med det samme, hvis du skulle blive i tvivl om din hunds helbred."