Menu

Hvordan får jeg et hundepas?

En fantastisk bjerg udsigt som en hund nyder som har et hundepas
Hundepas

Følgende artikel beskæftiger sig med rejser i EU, Sverige, Norge og Storbritannien. For Irland, Malta, såvel som lande uden for EU gælder andre regler. Bemærk at et hundepasset også kaldes et kæledyrspas eller mere officielt et selskabsdyrspas.

 

Når du skal rejse med din hund fra DK til andre EU lande

Ja, du skal altså ikke kun huske dit eget pas; du skal faktisk også sørge for, at du har et pas til din hund – et såkaldt hundepas. Det blev indført samtidig med en række andre EU-regler omkring hunde tilbage i 2004. Du kan anskaffe et hundepas hos din lokale dyrlæge. For at du kan få udleveret hundepasset, skal din hund være vaccineret mod rabies og være udstyret med microchip. Har hunde allerede dette, skal du kunne fremvise dokumentation herom.

Der forefindes en masse særregler, når det kommer til meget små hvalpe. Her snakker vi om hvalpe, der er under tre måneder gamle. Essensen af disse regler er dog, at det i virkeligheden er op til de enkle lande, hvorvidt at de vil lukke en hvalp under tre måneder ind i landet, som ikke er vaccineret. 

I passet står der oplysninger om hundens ejer. Dertil beskrives hunden ud fra forskellige kriterier, så som forskellige vaccinationer, ID-mærkning, undersøgelser og behandlinger (blandt andet angående rabies, bændelorm, flåt og hundesyge). En dyrlæge skal også have angivet i passet, om dyret er transportegnet.

 

Hundepas – et vigtigt dokument at huske

Det er i dag kun mikrochippen der anses for at være korrekt identifikation af hunden. Derudover skal alle vaccinationer være sikret minimum tre uger før afrejse – det samme med ID mærkningen.

 

Sådan identificeres din hund

I dag er den eneste identifikation af hunde, der anses for at være korrekt og gældende, en mikrochip, som sattes ind mellem skylderbladene. Derudover skal alle vaccinationer være sikret minimum tre uger før afrejse – det samme gælder hundens ID-mærkning.

 

Hvad er en mikrochip?

For at få et hundepas skal din hund udstyres med en mikrochip. Mikrochippen er i dag den eneste ID-mærkning, der anses for at være gyldig, når din hund skal rejse til og fra Danmark eller andre lande i EU. Selve mikrochippen indføres under huden på hunden (mellem skulderbladene) med en kanyle af en dyrlæge, og det tager kun ganske få sekunder.

Chippen indeholder blandt andet din hunds ID-nummer og kan aflæses med en scanner. Den kan ikke bruges til at finde hunden, hvis den er blevet væk.

 

Andre former for ID-mærkning

Selvom det anbefales, at alle hunde får en mikrochip, gælder det for hunde, som har fået deres hundepas før den 3. juli 2011, er det ikke nødvendigt at have en mikrochip, så længe de har en tatovering, der er til at læse.

 

Hvilke vaccinationer skal min hund have inden afrejse?

Der er nogle regler her i Danmark, som foreskriver at hunden skal have forbyggende vacciner mod hundesyge og parvovirus. Disse to vacciner må ikke være ældre, end ID-mærkningen af din hund. Såfremt dette er tilfældet skal du have din hund vaccineret igen. Bemærk at du, som nævnt ovenfor, skal have gjort dette senest tre uger før afrejse.

Derudover kan der være en masse forskellige vaccinationer, som anbefales, alt efter hvilket land du og din hund skal rejse til. Her anbefaler vi, at du gør det samme, som du selv ville gøre, hvis det var et menneske, der skulle ud at rejse. Du kan konsultere din dyrlæge for at få dennes anbefaling af, hvilke vacciner din hund bør have inden afrejse. Husk på, at der ved alle former for vacciner er der risiko for, at hunden kan blive meget syg i en periode, da det trods alt er vira der sprøjtes ind.

Hunde der rejser uden ledsager

Hunde kan godt rejse alene. I så fald følges de officielle regler for import af hunde – også selv om hunden ikke skal sælges. Rejser hunden uden ledsager, skal den opbevares i en transportkasse.

 

Sådan får du din hund med til Sverige

Skal du have din hund med til Sverige, gælder det, at hunden udover gyldigt EU-selskabsdyrspas skal være vaccineret mod rabies. Det er i den forbindelse vigtigt, at hunden skal være mindst tre måneder gammel, når den får denne vaccination, og at der skal gå mindst 21 dage siden vaccinationen, før hunden indføres i Sverige. Dertil skal de svenske toldmyndigheder have besked, så snart hunden er indført i landet.

Skal du have en hvalp med, som er under tre måneder gammel, skal der søges om dispensation til det.

Man kan have op til fem hunde med til Sverige efter disse normale regler. Skal du have flere end fem hunde med dig, er der yderligere krav, som du kan læse om på Fødevarestyrelsens hjemmeside (se linket længere nede i denne artikel).

 

Rejser til og fra Bornholm over Sverige

Lovmæssigt er der ingen forskel mellem at indføre en hund til Sverige og have den med i bilen for eksempel fra Malmå til Ystad, når turen går mellem Bornholm og det øvrige Danmark henover det sydlige Sverige. Derfor gælder præcis de samme regler for indførsel, som er nævnt i afsnittet herover.

 

Sådan får du din hund med til Norge

For at få din hund med til Norge, er reglerne lidt mere strikse. Her skal hunden – ligesom hvis den skulle til Sverige – have selskabsdyrspas og være ID-mærket.

Dertil skal den være vaccineret mod rabies og behandlet mod bændelorm. Denne behandling skal være sket indenfor de seneste ti dage, før hunden indføres i landet og med et godkendt middel. Kuren skal være dokumenteret af en dyrlæge. Desuden skal hunden modtage denne behandling igen i løbet af den første uge fra ankomsten til Norge. 

For hvalpe, der endnu ikke er vaccineret, gælder særlige norske regler, og igen gælder særlige regler, hvis du skal have mere end fem hunde med dig.

 

Sådan får du din hund med til Storbritannien

Skal du have din hund med til Storbritannien, gælder det, at hunden, ligesom hvis I skulle til Sverige, skal have gyldigt EU-selskabsdyrspas og rabiesvaccination. Derudover skal hunden være vaccineret mod rævens bændelorm. Der findes særlige EU-regler for denne vaccine.

En anden regel, der gælder for at få din hund med til Storbritannien, er, at den skal indføres i landet ad en såkaldt godkendt rute. Det betyder, at hunden kun må indføres ad bestemte lufthavne og havne samt Eurotunnellen.

Andre lande udenfor EU

Der gælder meget forskellige krav for indførsel af hunde i lande udenfor EU. Nogle lande følger de krav, som gælder i EU, mens andre har mere (eller mindre) omstændige regler. Disse regler kan omfatte importtilladelse og karantæne.