Menu

Hvor meget sover en hund?

Brun hund og sort hund sover i sengen med lukkede øjne
Hund soverytme

Det er sådan, at en hund normalt sover i omegnen af 12-16 timer i døgnet. Får du allerede en klump i halsen fordi, at din hund ikke passer ind i denne kategori? Der er ingen grund til at råbe jagt i gevær med det samme, da søvnbehovet hos hunde variere en smule i forhold til race og alder.

Så hvis din hund sover maksimalt 10 timer om dagen, så kan det sagtens betyde at den er frisk og sund.

 

 

Hvorfor er det at hunde egentlig sover så meget?

Du tænker måske allerede, at det bare er fordi hunden er doven. Det forstår man egentlig også godt. Det virker jo sådan. Det er dog bare ikke sandheden. Det er nemlig fordi en hund, rent genetisk, er opbygget til at have en rytme der siger 50% søvn, 30 % hvile og 20 % med gang i den. Denne er selvfølgelig en simplificeret udgave af en almindelig hunds døgnrytme, men forskning viser faktisk, at denne ikke er helt skæv. Der er dog nogle parametre der gør, at denne ikke kan trækkes ned over alle hunde, da ting som alder, race, helbred og størrelse også har en effekt.

Hunde er lig mennesker på mange punkter, og en af dem er, at søvnbehovet reguleres i takt med alderen. Hvalpe har brug for ekstrem meget søvn, ligesom spædbørn. Når de bliver lidt ældre, så falder behovet for søvn radikalt. De bliver samtidig mere aktive og gider ikke at hvile på samme måde længere. Derefter kommer de igen til en periode, hvor alderen begynder at tynge dem, og hvor søvnbehovet bliver større.

Radikale ændringer i hundens liv kan også udmønte sig i et ændret søvnmønstre. Skulle man for eksempel være flyttet til et nyt sted, så er det ikke unormalt, at din hund kommer til at sove meget den første periode. Det er fordi hunden bruger en masse kræfter på at tilvænne sig alle de nye dufte og indtryk. Den vil vende tilbage til sit normale niveau, når den har fundet sig tilpas.

Husk at dette altid kun vil være en guide. Er du i tvivl anbefaler vi, at du ringer til en dyrlæge.

 

 

Sådan burde en sund hund opføre sig

Først og fremmest så bør du tjekke op på, om der er andre anormaliteter i din hunds adfærd, end at den blot ikke sover ligeså meget, eller at den sover en smule mere. En af de nemme ting at kigge på er dens spise vaner. Det bedste er, hvis du nogenlunde har styr på, hvor meget din hund plejer at spise og drikke, da du hurtigt ville kunne determinere et udfald på dette område. Skulle den spise og drikke som den plejer, så bør du ikke være særlig bekymret for din hunds ve og vel, selvom dens soverytme er en smule skæv.

Ved du ikke hvor meget din hund spiser, så er det vigtigt at vide, at det ikke er unormalt, at en hund faktisk kan finde på at springe en dag over, hvor den ikke spiser noget overhovedet. Så du må heller ikke gå i panik, hvis ikke lige den har spist en enkelt dag. Det er dog sådan, at de fleste hunde godt kan lide at spise, så hvis den slet ikke vil spise noget som helst, kombineret med, at den sover meget eller lidt, så kan det godt være tidlige tegn på sygdom.

Du kan også kigge lidt på hundens afføring. Denne skal almindeligvis være fast og så skal hyppigheden gerne være mellem en til fire gange dagligt.

"Pointen er, at bare fordi din hund ikke sover helt efter bogen, så betyder det ikke, at den nødvendigvis er syg."

Hvis du tjekker efter ovenstående symptomer samtidig, så vil du hurtigt kunne få en ret god idé om det. Er du i tvivl kan du selvfølgelig altid kontakte dyrlægen.