Menu

Hvor mange tænder har en hund?

Flot gylden hund viser tandsættet
Hundens tænder

Vi har ofte modtaget henvendelser fra mennesker omkring dens hunds tænder, og hvordan man skal forholde sig til generel hundetandpleje. Vi plejer som udgangspunkt at sige, at der ikke er den store forskel på hundetandpleje og den tandpleje du giver dine egne tænder.

 

Hundens tænder i antal

En hund har, ligesom os mennesker, to tandsæt. Et sæt mælketænder og et andet sæt voksentænder. Mælketænderne, som er det første tandsæt en hund får, består af 28 tænder, som de altså vil tabe på et tidspunkt. Når mælketænderne tabes, så kommer voksentænderne ud. Dem er der lidt flere af, nærmere præcis 42 i alt. Grunden til at der kommer flere voksentænder er, at munden selvfølgelig bliver større, hvorfor der kommer mere plads til tænder.

Kunne du godt tænke dig, at være en smule på forkant, når det kommer til din hund? Så er der faktisk mange ting, som du selv kan gøre, for at sikre dig, at din hunds tænder er som de skal være. 

 

Hvordan får din hund den bedste hundetandpleje?

Hvis du gerne vil undgå huller i tænderne eller tandkødsbetændelse på hunden, så handler det om, at du er forebyggende via god tandhygiejne. Det ses dog desværre ofte, at dette er et område, som hundeejere godt kan glemme, selvom de egentlig hurtigt ville kunne finde ud af, at der er en manglen på tandhygiejne. Det er en almen ting, at mange mennesker tror, at hunde har dårlig ånde medfødt, men sådan er det faktisk ikke. 

 

"Har din hund dårlig ånde, så er det et godt tegn på, at der ikke har været den fornødne hundetandpleje."

 

Hundes tænder kan på mange måder godt sammenlignes med menneskers, i hvert fald når det kommer nedbrydningen af tænderne. Det er nemlig sådan, at jo ældre mennesker bliver desto svagere bliver tænderne. Det samme gør sig gældende for hunde. Alle disse ting understreger blot vigtigheden af, at vi sørger for vores hundes tandpleje, både for at give dem det bedst mulige liv, men også for at være forebyggende, sådan at det ikke ender ud med dyre dyrelægeregninger.

 

 

Åbn hundens mund og kig ind

Det lyder måske en smule banalt, men det her er bestemt den bedste måde at gøre det på. Det nemmeste er, at du får fat i en lommelygte. Du kan sikkert bare bruge din mobiltelefon. Derefter åbner du din hunds mund på vid gab, og så går du bare hver enkelt tand efter. Her er du på udkig efter anormaliteter. Det kan være simple misfarvninger, dårlig ånde eller ændringer i tandkødet. Alle disse ting ville kunne give indikationer af, at der er en eller anden mangel på hundetandpleje, hvorfor der enten skal børstes grundigere, eller begyndes at børstes.

Du kan samtidig også løfte hundens kæbe og kigge frontalt ind på tænderne. Det skal dog lige siges, at hunden godt kan snappe her, da de sjældent finder det særlig sjovt. I tilfælde af, at du finder huller i tænderne på hunden, så kan du kontakte en hundetandlæge eller en dyrlæge. På samme måde som med mennesker, så er det en god idé, at man kommer til tandlægen regelmæssigt. Den gængse anbefaling går på, at man besøger en dyrlæge en eller to gange på et år, hvor de vil tjekke hundens tænder.

 

 

Sker der noget ved ikke at sørge for god hundetandpleje?

Igen henleder vi tankerne på, hvordan vi som mennesker kommer til at have det, hvis vi vælger at negligere vores egen tandhygiejne. Plak og tandsten vil ophobe sig, og ens ånde vil hurtigt lade sig påvirke. Bakterier vil indtage hele munden, og dit tandkød vil begynde at tage skade. Det betyder at det ofte vil bløde, og at det kan give gener i form af smerte også. Derudover vil der begynde at komme huller i tænderne, som kan give slemme smerter, alt afhængig af dybden på disse huller. I værste fald betyder det også, at tænderne helt rådner væk, hvilket jo betyder, at man kan have problemer med at tygge maden.

Alle disse ting sker også hos hunde. Derfor er det utroligt vigtigt, at man får børstet tænderne på hunden. Ikke blot for din skyld, men bestemt også for hundens skyld, sådan at den undgår tandpine.