Menu

Hvor længe er en hund gravid?

Gravid gul labrador sidder med næsten lukkede øjne
Gravid hund

Spørgsmålet om hvor længe en hund er gravid, er ét af de spørgsmål vi ofte bliver stillet. Vi vil igennem denne artikel gerne tage dig med på rejsen fra hundens parring til hvalpen bliver født. For at kunne besvare spørgsmålet mere konkret, så skal vi først kigge på spørgsmålene nedenfor.

Hvor længe er en hund i løbetid?

Selvom der findes et utal af forskellige hunderacer, så er der alligevel nogle forskellige tommelfingerregler, som gør sig gældende på dette område. Normalen, det man definerer som gennemsnittet, siger, at der går mellem 20-36 uger mellem hver løbetid.

Skal dette gøres op på årsbasis, så kan man konkludere, at en tæve normalt set vil gennemgå 1-3 løbetider årligt. Hunde fungerer ikke helt på samme måde, som os mennesker. Det er nemlig sådan, at de ikke kommer i overgangsalderen, som ellers ville medføre, at deres løbetid forsvandt. Det forlyder dog, at jo ældre hundene bliver, desto længere går der mellem hver løbetid.

Hvornår kan jeg forvente min hund kommer i løbetid første gang?

Det kan vi desværre ikke give dig et helt specifikt svar på, men vi kan igen henlede til, at tæver i henhold til normalen vil komme i løbetid for første gang, når den er mellem 7-12 måneder gammel. Dette betyder dog ikke, at de ikke kan komme i løbetid før. Der er desuden en tendens til, at de små hunderacer bliver hurtigere kønsmodne, end de større hunderacer. Når nu vi ved, hvornår en hund kan blive drægtig, så kan vi også kigge på spørgsmålet om, hvor længe er en hund drægtig?

Hvor længe er en hund drægtig?

En hund er efter normalen gravid i 63 dage, efter at hunden har haft sin første fuldendte parring. Der forekommer dog en variation af dette tidsinterval, hvorfor man siger, at det kan ligge og svinge i perioden fra 53-73 dage efter første vellykkede parring. At en parring er vellykket, betyder, at ægget er blevet befrugtet, hvormed hunden er gravid.

Den gravides hund stadier

Nu ved vi hvilke fakta der er omkring hundens løbetid og hvad man skal være opmærksom på. Nederst på siden har vi gode råd til, hvordan man skal behandle en hund i løbetid, men først vil vi kigge nærmere på den kronologiske udvikling, fra den vellykkede parring til hvalpen bliver bragt til verden.

 

De første tre uger hvor hunden er gravid

Selve befrugtningen forekommer på samme måde, som den gør hos mennesker. Det sker ved, at sædcellerne svømmer op til tævens æg, hvorefter de befrugtede æg ledes videre ind i æggelederen. Herinde vil celledelingen så begynde, og efter ca. 10 dage vil man have et foster, der består af celler – morula stadiet. Efter 3 uger kan man se det begyndende lille foster på ca. 1 cm. Det er begyndt at vokse sig fast på livmodervæggen, hvor moderkagen dannes. Det er denne moderkage, som giver fosteret næring gennem hele graviditeten.

 

Fjerde og femte uge i en hunds graviditet

Det lille foster er nu begyndt at tage lidt mere form. Man begynder at kunne se forskel på benpartierne, og det er også i denne periode, at man kan se, at ørerne begynder at tage form. Vi er dog stadig i et stadie, hvor man skal benytte ultralyd for reelt at kunne påvise graviditeten.

I femte uge begynder der at komme at komme nogle af de helt særlige kendetegn, som gælder for hunde. Det er her at poterne begynder at tage form, og det er ikke mindst i denne periode, hvor de fleste risici i forbindelse med graviditeten overstås. Det er heller ikke unormalt, at de første tegn på adfærdsændring hos tæven vil vise sig.

 

Sjette, syvende og ottende uge i en hunds graviditet

Denne periode kommer til at determinere hundens køn, da det er her kønsorganer dannes. Ligeledes bliver de vitale organer og poterne færdigdannet i denne periode.. Man kan nu også både se og mærke graviditeten på tæven. I syvende uge bør man ændre tævens kost, så der er taget højde for, at tæven er drægtig.

I ottende uge vil fostret så være færdigdannet, og tæven vil øjensynligt være påvirket af sin vægt. Sørg for at vænne tæven til hendes fødekasse i denne periode.

 

Niende og sidste uge i en hunds graviditet

Lige som det forholder sig med mennesker, vil tæven forberede sig til, at den snart skal levere sin hvalp. Mobiliteten er bestemt ikke i top, hvorfor hun ikke vil have den store hang til at lege eller være social i det hele taget. Det foreskrives, at man reducerer kosten et par dage før, tæven skal føde. Tæven vil, lige som mennesker, opleve presseveer lige inden fødslen vil indtræde.

Sådan forbereder du dig på din hunds fødsel

Du kan hjælpe din tæve godt på vej mod fødslen ved at sikre dig, at hun er generelt godt tilpas og afslappet. Dette kan du blandt andet gøre ved at lade ændringer i tævens kost og omgivelser ske gradvist.

Du bør også sikre hende et trygt og uforstyrret sted, hvor hun kan føde sine hvalpe og tilbringe tid med dem efter fødslen. Selv skal hun kunne komme og gå, som hun vil, mens hvalpene skal afskærmes for omgivelserne et varmt og sikkert sted.

Den følgende checkliste kan også hjælpe dig godt på vej til at sikre en god hvalpefødsel for alle:

1. Tilpas kosten til den gravide hund

Det er vigtigt, at tævens kost er god og nærende på den rigtige måde under hele graviditeten. I de første fire uger bør hun fodres med en almindelig hundefoder for voksne hunde af en god kvalitet. Herefter tilsættes dedikeret hvalpefoder (med højt indhold af kalcium og proteiner) gradvist. I den sidste uge af graviditeten bør kosten udelukkende bestå af denne form for foder.

2. Anskaf eller fremstil en fødekasse

Senest to uger før din tæve skal føde sine hvalpe, bør hun have en fødekasse, hvor hendes hvalpe kan komme til verden. Fødekassen skal være stor nok til, at tæven kan ligge udstrækket I den, og samtidig skal der være plads til, at de nyfødte hvalpe kan være i den. For at yde beskyttelse mod træk, og for at hvalpene ikke skal kunne slippe ud af egen kraft, bør kassen have kanter på alle sider. Kanterne skal dog ikke være højere, end at tæven kan komme ubesværet ind og ud af kassen både før og efter fødslen. Ca. 15 centimeter er en god kanthøjde.

Placer fødekassen et varmt og roligt sted, hvor tæven er vandt til og tryg ved at opholde sig, samtidig med, at der er ro fra forbipasserende. Dette giver både tæven og de kommende hvalpe et roligt og sikkert sted at opholde og hvile sig.

For at sikre underlaget og generelt god hygiejne i fødekassen, beklædes den med plasticlagner eller et lignende underlag i bunden. Oven på dette lægges et lag af avissider, som tæven både kan arrangere selv, som hun ønsker. Alternativt kan man også bruge tæpper, lagener eller lignende. Det vigtige er, at underlaget udskiftes ofte, så fødekassen hele tiden er fin og ren.

For at sikre en god temperatur i fødekassen, kan man lægge et vandtæt varmetæppe under den. Det er ikke en god idé at komme sådan et tæppe ned i selve kassen, da hvalpene i så fald vil komme i direkte kontakt med det, hvilket kan være farligt.

3. Etabler et trygt og sikret bevægelsesområde til hvalpene

Så snart hvalpene kan bevæge sig rundt i hjemmet vil både de og du have stor glæde af at deres bevægelighed er ganske skarpt afgrænset. Samtidig kan dette afgrænsede område udstyres med underlag lige som i fødekassen. Prøv evt. at lade være – så finder du hurtigt ud af, hvorfor det er en god idé.

4. Hav kontaktoplysninger til dyrlægen og det nærmeste dyrehospital klar

Under hele tævens graviditet såvel som under og efter fødslen kan et utal af uforudsigelige komplikationer opstå. Derfor bør du hurtigt kunne komme I kontakt med en dyrlæge, som kan hjælpe dig med at hjælpe din tæve eller hendes nye hvalpe. En dyrlæge kan desuden fortælle dig, hvor mange hvalpe du skal være forberedt på at modtage.

Hvis tæven ser ud til at have problemer med at føde den første hvalp (det bør ikke tage mere end en halv time med presseveer), skal du ringe til dyrlægen eller dyrehospitalet. Det samme skal du gøre, hvis der går mere end to timer mellem hvalpene mens tæven presser, eller endnu tidligere, hvis tæven lader til at være udmattet, før fødslen af alle hvalpene er gennemført.

Mulige fødselskomplikationer

Modsat mennesker, foregår de fleste hvalpefødsler ganske udramatisk og ukompliceret. Tæven føder selv sine hvalpe, rengører dem og diger dem. Som nævnt for oven kan der dog godt gå noget galt. Her er en checkliste over mulige de mest almindelige (tegn på) fødselskomplikationer blandt hunde:

• Stærke smerter kan skyldes, at noget er galt.

• Tæven ryster eller falder om.

• Presseveer varer ved I 30-45 minutter uden nogen fødsel.

• Der går mere end to timer mellem fødslerne.

• Tæven udskiller en mørk, grønlig og blodholdig væske før fødslen af den første hvalp (det er dog helt normalt efter den første fødsel).

• Der går mere end 64 dage fra parringen uden fødslen er gået i gang.

 

Selve parringen

I de helt store træk laver alle pattedyr afkom på den helt samme måde. Det ligger endda helt instinktivt i vores drifter, hvordan insemineringen og den deraf følgende befrugtning skal udføres. De fleste hunde er meget dygtige til udgive de rette signaler og til at aflæse, når en anden hund er i løbetid. Med andre ord og under normale omstændigheder, sker det helt af sig selv, når to hunde er klar til at parre sig og gives mulighed for det. Dog kan man heller ikke garantere, at begge hunde ønsker at producere hvalpe med hinanden på den gammeldags måde.

 

Gode ting at vide omkring hundes parring

• Når tæven er klar og indvilger i parring, vil hun lade hanhunden snuse til hendes kønsorganer. Dette kan ses ved, at hun løfter halen op for at give ham adgang.

• Hanhundens sæd kan overleve inde i tæven op til flere dage og stadig befrugte hendes æg derefter.

• Parringsritualet kan tage adskillige timer.

• Selve parringen, eller inseminationen, kan tage fra fem og op til over en hel time.

• Under parringen kan hundene sidde fast i hinanden. Dette er helt naturligt, og skyldes udformningen af hanhundens svulmelegeme. Du skal ikke blande dig for at hjælpe de to hunde med at blive adskilt efter parringen – det sker helt af sig selv!

Gode råd til en hund i løbetid

1. Giv den noget kærlighed!

Din hund kan blive mere kontaktsøgende mens den er i løbetid, også selv om nogle hunde har en tendens til at blive mere irriterede. Sørg for at give den lidt ekstra kærlighed og omsorg. Det kommer ikke til at betyde noget negativt, men kan tværtimod være med til at holde hendes lyster lidt i skak.

2. Opbyg deres appetit med lækkerier

Mange hunde i løbetid kan miste eller have nedsat appetit, mens de er i løbetid. Hvis din hund får diarré under dens løbetid, så prøv at fodre hende med noget kogt kød eller fisk sammen med en god del ris. Dette har vist sig at være yderst effektivt.

3. Distraher din hund

Spis lidt lækker mad med din hund og få den distraheret på denne måde. Motion kan ligeledes være behjælpelig med at få hende til at slappe af. Som en bonus vil det ydermere gøre hende træt, og forhåbentlig kan en lur afdæmpe hende lidt.

4. Sørg for at holde lugte ude

Luk alle vinduer for at minimere alle dufte af hanhunde nær dit hjem. Det er ret vildt, hvor stærk duften af en hund i løbetid kan være, og hvor effektivt den tiltrækker hanhunde, når du har en hund i løbetid.

5. Hold hunden i snor

Hunde i løbetid kan nemt komme til at løbe væk, og det er ikke fordi de ikke kan lide deres familie længere, det er bare fordi, at de har en mission nu. Haven er heller ikke altid en sikker havn, da det før er set, at hunde faktisk kan parre sig gennem et hegn. Så vær særlig opmærksom under din hunds løbetid.

6. Fokuser på renlighed

Det er vigtigt er bibeholde en høj hygiejne, når din hund er i løbetid. Som tidligere nævnt, så er duften fra en hund i løbetid utrolig stærk, hvorfor det kan hjælpe, at give hunden et bad et par gange i løbet af ugen. Det behøves ikke at være den helt store tur, men en tur under bruseren vil hjælpe meget.

7. Få præparater fra dyrlægen

Noget andet, du kan gøre, er at søge hjælp hos den lokale dyrelæge eller dyreforretning. Her er det muligt at købe nogle præparater, som dæmper din tæves tiltrækningskraft blandt de andre hunde. Derudover er der selvfølgelig også den mulighed, at du kan vælge at sterilisere din hund. På den måde vil du slet ikke skulle forholde dig til alle ovenstående gode råd. Nu har du i hvert fald en masse gode råd, som vi håber, kan hjælpe dig i denne periode.