Menu

Hvad betyder det når hunde gør?

Et billede tæt på hovedet af en hund som gør højlydt
Hunde som gør

De fleste af os kender nok til den lurende irritation der ophober sig, når hunden først begynder at gø fuldstændig umotiveret. Du bliver samtidig pinlig, for du føler at det er dig som er til gene for de andre mennesker omkring dig – som for eksempel naboer. Den mest automatiske reaktion er at man beder hunden om at stoppe.

Nogle gange lykkedes det andre gange gør det ikke, men har du nogen sinde tænkt over, hvorfor den egentlig begyndte at gø? Og hvad du egentlig skal gøre, når den gør? Sæt dig til rette og lad mig gennemgå nogle simple ting, som måske kan være meget oplysende for dig.

Det er som med børn – du skal ikke råbe af hunden

Det er ikke fordi, at du på samme måde skal være bange for at såre dens følelser, selvom det selvfølgelig også kan være noget man skal have i mente, men mere fordi, at din hund tror at du opfordrer den til at gø mere. Den hører en høj lyd, ligesom den selv laver, hvorfor den tror at den skal intensivere sin egen.

Nej, i stedet skal du prøve at benytte dig af bolsje pædagogikken. Det betyder i alt sin enkelthed, at du ignorerer hunden til den færdig eller at du beder den om at stoppe konsekvent, men i normalt toneleje, hvorefter du honorerer hunden med rosende ord samt en godbid eller tre.

 

Lyde kan gøre at din hund gør

Du kender det sikkert, ellers har du helt sikkert oplevet det før. Lige pludselig så gør hunden bare ude i haven. Det er dog ikke så unormalt, da der er rigtig mange faktorer der kan have bevirket dette. Hvis din hund har vagtlignende tendenser og heraf gør af alle forbipasserende, så kan du med fordel prøve at afvende din hund fra disse tendenser. Er det bare almindelige lyde, som fugle, kratten i blade osv. Så er der ingen fare ved det. Det er tværtimod meget normalt.

 

Forebyg det hele tidligt og undgå spontan og hyppig gøen

Sørg for at få en masse gode vaner inkorporeret hos din hund tidligt i livet. Jo tidligere du begynder, desto færre dårlige vaner skal du vænne den af med. Træn med hunden i korte perioder af gangen til at begynde med. Det er vigtigt at du ikke bare kører hårdt på, sådan at hunden hurtig mister lysten og tålmodigheden. Belønning er også en god ting, så lærer hunden, at det kan betale sig at gøre det. Husk nu – det kan også være godt, at din hund gør!