Menu

Hundens udviklings faser

Hund sidder og tænker på hvilken udviklingsfase den er i
Hundens udviklingsfaser

Når man kigger på, hvordan en hund udvikler sig gennem hele dens liv, så kan man se, at den udvikling som hundene gennemgår, er en udvikling som er uafhængig af race. Det betyder mere eller mindre, at man har fundet ud af, at det er alle hunde, som gennemgår denne udvikling. Vi kommer til at gennemgå de forskellige aspekter af denne udvikling her i artiklen, hvorfor du gerne skulle have et fuldkommen billede af, hvordan en hund udvikler sig i kronologisk rækkefølge.

Vi kigger på en udvikling som kommer til at fokusere på, hvordan hundens udviklingsfaser er, og hvordan denne kronologisk hænger sammen. Hvad sker der med en hund fra den fødes til den afgår ved døden.

Det skal siges at dette er en guide, hvorfor man ikke altid kan bruge denne som en facitliste i forhold til, hvordan netop din hund skal gebærde sig. Det forekommer at der er afvigelser, dog hører det sig sjældenheder til.

Hundens faser opdelt og forklaret

Fra 0-2 uger.

Den vegative fase.:

Her ligner det egentlig meget fosterfasen hos et menneske. Det er nemlig her at hvalpen eller hvalpene dier og suger en masse nærring til sig. Denne nærring skal de bruge de første par uger, for at kunne komme til at vokse. Hvalpene er faktisk både blinde og døve når de bliver født, hvorfor du ikke kan komme i kontakt med dem. 

3-5 uger.

Overgangsfasen:

Det er her at hvalpene for første gang kan begynde at se dagens lys. Det betyder altså også, at de begynder at kunne se. Det er derfor vigtigt, at du som menneske begynder at interagere med hvalpene, sådan at de hurtigt kommer til at vænne sig til de menneskelige omgivelser også. Ca. tre uger inde kan du forvente at de små begynder at forlade de trygge rammer af kurven, for at komme ud for at udforske den fagre nye verden.

 

6-8 uger.

Prægningsfasen:

I denne fase kommer der faktisk til at ske en del. En udvikling af hvalpens sociale og sproglige kompetencer udvikles her. Det er på dette stadie vigtigt, at du fortsat sørger for, at hvalpen vænner sig til de menneskelige rammer. Det er samtidig her, at du kan begynde at stille den nogle små ting i udsigt, hvis den gør noget for dig. Hvalpen begynder at kunne forstå det sprog, som du lægger for dagen. Det er også vigtigt, at du, hvis muligt, begynder at præsentere hvalpen for andre hunde, end dem den ellers bare ser her. Det er ikke unormalt, at kuldet holder rigtig meget sammen i denne periode.

Brug positive vendinger, når hvalpen gør noget godt. Dette er her du kan få indprentet de gode vaner. Var varsom når det kommer til at skræmme hunden, dette er ligeledes noget, som kan hænge ved resten af livet.

Sørg for at leg en masse med hundene, da det er her, de virkelig har brug for en masse stimulation. Legetøj, laserpenne og hvad der nu ellers kan bruge kan alt sammen være gode redskaber.

8-12 uger.

Socialiseringsfasen.:

Det er her at hvalpene begynder at trække sig lidt væk fra hinanden og altså begynder at søge ud på egen hånd. Som man nok også kender det, så er det også i denne periode, at man begynder at sælge/give hvalpene ud til nye trygge hjem. Det er i disse perioder at det hele begynder at tage form i forhold til, hvor god en start hvalpene har haft på deres tilværelse, og hvor meget de er lært at blive bekendt med nye omgivelser.

I denne periode begynder hvalpene også at lære deres navne, og alle de andre daglige rutiner der måtte komme, når en familie/person får en hvalp ind. 

13-16 uger.

Dominans/Rangordensfasen (Halve kønsmodenhed.)

Det her er en af de absolut vigtigste faser for mennesker, når det er her, at der skal rodfæstes dominans. Det handler ikke om, at man gennem fysisk magtanvendelse viser, at man er hunden overlegen, men man skal gennem en vis portion af konsekvens vise hunden hvem der bestemmer. Det er nemlig i denne periode, at hunden gerne selv gerne vil bestemme over alt, hvad den kan få lov at bestemme over. Det kan være at den gerne selv vil bestemme, hvor den skal lægge sig henne. Det kan også være, at den selv vil bestemme over sin mad. Ligegyldig hvad det handler om, så er det her, at du som ejer, skal sørge for, at hunden finder ud af, hvem der bestemmer.

Det er absolut ikke det letteste når man skal træne med en hvalp som er omkring de fire måneder gammel, da den allerede er gået hen og blevet halv kønsmoden. En af de bedste måder er, at træne den gennem leg. Du vil øjensynligt også opleve et tydelige hierarki mellem hvalpene. Det er vigtigt at man ikke går ind og blander sig i dette – dog skal det selvfølgelig ikke være tilladt at alle løber efter én.

Det er bestemt heller ikke kun negativt, at man har fået en meget dominant hund. Det er bare vigtigt, at man henleder hundens opmærksomhed på andre ting, såfremt den befinder sig i en situation, hvor den prøver at etablerer sin dominans.

 

5-6 mdr.

Flokdannelsesfasen:

Hvalpen skifter nu titel, og kan fremadrettet ses som værende en unghund. Denne periode skulle gerne være en lettere periode, hvor det meste gerne skulle køre på skinner. Det er dog vigtigt, at hunden stadig er sikker på, at det er dig der bestemmer. Og det kan du gøre gennem forskellige tiltag, men husk at bibeholde din funktion, hvor du er konsekvent. Det er vigtigt, at du også sørger for at introducere hunden for andre steder, sådan at den ikke ender med, at tro den bestemmer over det ene sted, hvor i altid færdes. Hunde bliver ret hurtigt territoriale.

Ca. 9 mdr.

Kønsmoden:

Det er i denne periode, at tæverne vil opleve deres første løbetid. Her er det svært at præcis sige, hvordan tæven vil komme til at være, da det er meget forskelligt for den enkelte tæve. Det ses nogle gange, at når den første løbetid er overstået, så vil du få en meget roligere hund fremadrettet, men på samme måder ville man også kunne opleve det diametralt modsatte, nemlig at hunden bliver meget mere livlig. Man kan regne med, at der kommer til at gå syv til otte måneder, før den næste løbetid så vil indtræde hos tæven. Det er dog før set, at den kan indtræde allerede efter fire måneder.

Hanhunde kan sagtens have en tendens til at blive en tand mere aggressive i denne periode. Det er derfor ikke nemt at træne hunden, og det er vigtigt at du bibeholder fatningen og ikke viser aggressiv adfærd over for hunden. Det er meget normalt, at hunden nemt kan komme i bataljer med hinanden i denne periode.

 

7-10 mdr.

Pubertetsfasen:

Det er her, at hunden bliver rigtig kønsmoden. Hunde kommer til at opleve sammenlignelige træk i forhold til de træk, som mennesker gennemgår i deres teenage fase. Der kommer lige til at gå noget tid, før din hund kommer tilbage til den normale, som du kender den. Den vil være ekstrem sensitiv i denne periode, så vær lidt blid. Hvis du træner den meget normalt, så bare slæk en smule på det i denne periode.

 

11-16 mdr.

Tilpasningsfasen:

Her burde der ikke være så meget. Det skulle gerne bare være en stille og rolig periode, som du går i møde her. Som altid er det selvfølgelig vigtigt, at du giver din hund en masse positive oplevelser.

 

16-22 mdr.

Den voksne fase:

Det er her din hund går ind i de voksnes rækker. Skulle du have haft oplevet en rigtig teenage hund, så er det her, at du igen lige kan komme til at møde den hund igen. Den skal lige have lov til at finde ud af at blive voksen. Havde du en stille og rolig hund under teenage perioden, så er det ikke engang sikkert, at du mærker denne overgang. Det er set, at hunde nogle gange kan blive bange for ting i denne periode. Som om at de nærmest har set et genfærd. Du må ikke blive nervøs, det skal nok passere igen. Du kan evt. lade hunden gå hen og undersøge det. Det er ikke en god ting, hvis du bare lader hunden ynke. Det kan give den et kæmpe boost, hvis den kommer hen og ser frygten i øjnene. Vil hunden det ikke, så kan du med fordel gå hen og se frygten i øjnene for den, og fortælle den, at det slet ikke er så farligt alligevel.

 22 mdr. – 8 år

Voksenperioden:

Du har sikkert, mens du har læst det her, tænkt at der måske aldrig kommer en periode, hvor du kan slappe af, og bare nyde din hunds selskab? Jo, det er netop i denne periode, at du gerne skulle kunne nyde frugten af dit helt igennem gode forarbejde. Du har trænet din hund godt, og nu har I mange år til bare at nyde hinanden. Det er selvfølgelig vigtigt, at man bibeholder de samme gode vaner, som man havde da hunden var hvalp.

Du burde ikke opleve de store konflikter med din hund længere, såfremt din hund har lært at kende sin plads i sin familie.

På samme måde som det er med mennesker, så er det en god idé, at sørge for din hund har et aktivt liv. Dette har en stor betydning for livskvaliteten og livsglæden hos hunden. Sørg for at gå ture, og sørg for stadig at træne din hund.

 

 Fra ca. 8 år

Alderdom:

Nu er det her, at hunden kommer til at opleve de samme tegn, som mennesker også oplever, når de går ind i deres otium. Det fysiske ved hunden ved gradvist blive nedsat. Det betyder at hunden ikke vil være ligeså aktiv længere, den vil heller ikke have kræfterne til, at gå virkelig lange ture. Det betyder selvfølgelig også, at der kan forekomme en risiko for, at hunden risikerer at blive overvægtig. Det er vigtigt, at man er påpasselig omkring dette i denne periode, da dette ikke er noget, man ønsker for sin hund. Hundens tænder vil ligeledes opleve at blive dårligere, hvorfor det kan være, at man skal kigge lidt på foderet, sådan at man sikrer at hunden kan tygge dette, uden at opleve gener.

Husk stadig at nyd din hund og sørg for stadig at tage den med ud, sådan at den kan opleve ting. Lad den ikke bare blive hjemme og bruge sine sidste dage i et eksil.

Så kom det sidste farvel

Det her kan være noget at det absolut sværeste, specielt hvis det er dig, som skal til at tage beslutningen om, hvorvidt din hund skal af sted eller ej. Men det er her, at du som hundeejer har et ansvar. Ligeså vel som du har sørget for, at hunden har fået det bedste liv den overhovedet kunne have, så er det også dit ansvar, at din hund kommer fra verden på bedst mulige måde. Du må ikke nå derhen, hvor du af selviske grunde holder din hund i live, sådan at den ikke oplever andet end smerter.

Alle som har hund kender til, at dette er det absolut sværeste. Bare ordet aflivning kan få de fleste hundeejere til at få en kæmpe klump i halsen. Det er dog fuldstændig bevist og gennemtestet, at hunden overhovedet ikke kommer til at lide ved det. Den kommer ikke til at mærke noget. Den kommer til at blive bedøvet, sådan at den falder i søvn.

Det er bestemt heller ikke unormalt, at man ikke kan se sig selv i øjnene det første stykke tid, da man føler man har været medskyldig til en forfærdelig handling. Vi lover dog, at man efter et stykke tid vil kunne se, at man handlede på den absolut mest uselviske måde man kunne.

Det hele handler om, at man skal se det så tidligt man kan og ellers bare sørge for, at give hunden den bedste tid i perioden op til, sådan at du er sikker på, at den har haft det bedste liv.