Menu

Bør du købe en newfoundlænder?

En stor newfoundlænder i en flot dagligsture
Som denne newfoundlænder, så kommer den til at fylde i sofaen, men ikke i hverdagen med dens rolig gemyt.

Hvis du søger efter en familiehund, der hengivent vil sørge for, at dine børn ikke laver ulykker, bør du måske købe en newfoundlænder. Disse enorme hunde har en iboende trangt til at frelse mennesker, der er i nød, og de har en utroligt sød og mild natur.

Men før du køber en newfoundlænderhvalp, bør du overveje, om du kan passe så stor en hund.

 

Fakta om newfoundlænderen

Newfoundlænderen er en stor, solid hund, der vejer mellem 45 og 70 kilo. Disse blide kæmper har en skulderhøjde på ca. 65 til 70 cm. En newfoundlænder er kendt for sin vandtætte dobbeltpels, der findes i sort, brun, grå eller sort og hvid. De fleste hunde har dybt chokoladebrune øjne, men der er også nogle få, der har lysebrune øjne i stedet for.

Newfoundlændere betragtes som værende en del af arbejdsgruppen. Disse hunde er fremragende i redningssituationer og var ofte ejet af fyrmestre. Deres tykke, vandskyende dobbelte pels og store størrelse gør dem sammen til den ideelle hunderace til hjælp med redninger til søs. 

 

Hvor og hvad har newfoundlænder bedst af?

Newfoundlænderens blotte størrelse gør den til et dårligt valg i lejligheder eller boliger med små værelser. Dog er disse hunde ikke alt for anspændte, og de har ikke brug for alt for meget motion. Det er som regel nok med en indhegnet baghave. De nyder selvfølgelig også at gå en afslappet tur med deres ejere om aftenen.

En newfoundlænder skal have et fremragende gemyt for, at man betragter den som repræsentativ for racen. På grund af deres enorme størrelse er det vigtigt at træne disse hunde til ikke at springe op på folk, mens de er hvalpe, så de ikke vælter mindre børn. De synes dog at have en instinktiv forståelse af, hvor skrøbelige mindre børn og dyr er, og de er som regel meget forsigtige med at undgå, at de kommer til skade. Newfoundlændere vil sidde adstadigt og betragte verden omkring dem, indtil et barn eller en anden hund gerne vil lege. Så mister den gladeligt al sin værdighed, så den kan fjolle rundt med sine venner.

Fordi de er så store, bør newfoundlændere lydighedstrænes som hvalpe. Selvom de nyder at behage deres ejere, kan deres blotte størrelse og styrke gøre træning af en seks måneder gammel newfoundlænder til en udfordring. Siden disse hunde nyder at lære og være sammen med de andre hvalpe i klassen, skulle det være en fornøjelse at gå til lydighedstræning for hvalpe med den.

En hund, der vejer over 45 kilo, spiser meget, så du skal være forberedt på en større husholdningsregning, hvis du køber en newfoundlænder. Sørg for tale med dyrlægen om din hvalps ernæringsmæssige behov, da disse store hunde har brug for de rette vitaminer og andre næringsstoffer, så de kan få stærke knogler. 

På trods af racens lange hår er det ikke ret tidskrævende at børste en newfoundlænder. De stride hår yderst i pelsen filtrer ikke så let. Så længe du kan tage dig tid til at børste hunden en gang om ugen, skulle du kunne holde pelsen helt fin. Du bør også tjekke dens negle mindst en gang om måneden for at sikre, at de ikke skal klippes.

 

"Hvis du ikke kan forestille dig at have en hund på størrelse med en lille pony, er newfoundlænder nok ikke den rette race for dig. Men hvis du ikke har noget imod, hvor stor denne race er, vil du have en trofast og hengiven følgesvend i mange år fremover."